19 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
25.05.2010
SORU : İşletmenin cari hesabına istinaden yapmış olduğu kredi kartlı tahsilatını nasıl beyan etmesi gerekir. Muhtelif vergi dairesi başkanlıklarının sayfasında yer alan muktezalarda kredi kartının bir borç ödeme aracı değil alışveriş aracı olması sebebiyle kredi kartı ile tahsilat yapılamayacağı, yapılan kredi kartlı satışların karşılığında fatura tanzim edilmesi gerektiği belirtiliyor. Fakat müşteriye satış yapıldığında faturası kesildiğinden kredi kartı ile tahsilatı yapıldığında tekrar fatura kesilmesi işletmeye hem fazladan ödenecek Katma Değer Vergisi ve fazladan Gelir vergisi ödemesine sebep olacaktır. Ayrıca işletmenin Ticari Mallarında da bir eksilme söz konusu olacaktır.Bu işlemle ilgili kayıtlar nasıl yapılmalıdır.

Tahsin Sercan /CMS Consept Plastik Ambalaj Sanayi Ticaret A.Ş.
CEVAP :
Sn Sercan

Sorunuzda, Maliye İdaresinin kredi kartlarını ödeme/tahsilat aracı olarak dikkate almadığından, kredi kartlarını yapılan alışveriş sırasında satışın belgelendirilmesi karşılığında kullanılması gereken bir ödeme aracı olarak değerlendirdiğinden bahsetmektesiniz.

Müşavirliğimize göre Maliye İdaresinin bu tür görüşleri, POS cihazlarını amacı dışında kullanan mükelleflere yöneliktir. Bazı mükellefler POS cihazını kendilerine veya tanıdıklarına bankalardan kredi alır gibi kullanmakta veya POS cihazı olmayan komşu esnafın kredi kartlı satışlarında kullandırmaktadırlar. Dolayısıyla dönem satışlarına ait kdv matrahı kredi kartı kullanımlarının çok altında kalabilmekte ve vergisel sorunlar yaşanmaktadır.

Maliye İdaresi verdiği görüşlerde, yukarıdaki sebeplerle her kredi kartlı satışın satış belgesi karşılığında olması gerekliliğinden bahsetmektedir.

Müşavirliğimiz Maliye İdaresinin aksine, kredi kartlarını sadece satış belgesi olarak görmemekte, aynı zamanda tahsilat/ödeme aracı olarak değerlendirmektedir.

Yapılan bir ticari faaliyetteki tahsilat sıkıntısını aşmak üzere kredi kartıyla yapılan tahsilat, faaliyetin gereğidir. Yeter ki yapılan işlemler GERÇEĞİ yansıtsın, izah edilebilir olsun.

Burada sizlere tavsiyemiz, tahsilata konu kredi kartının satış yapılan kişi/şirkete ait olmasıdır. Şirket kredi kartı yoksa, kredi kartı sahibi kişinin Şirketi temsile yetkili kişi veya yönetim kurulu üyesi olmasıdır.

Müşavirliğimize göre, kredi kartlı tahsilat sırasında ispat edici yukarıdaki belgelerle desteklenen bir tahsilatın, kayıtlara alınmasında bir sakınca olmamalıdır.

Diğer taraftan dikkat edilmesi gereken bir başka konu, dönem kdv matrahının kredi kartlı tahsilat tutarından düşük olmamasıdır. Aksi taktirde Maliye İdaresi İşletmenizden derhal izah isteyecek, Firmanız da durumu anlatmak ve ispat etmek zorunda kalacaktır.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft