Sayın Şirket Yetkilileri
Bilindiği gibi; kayıtlarda yer aldığı halde, işletmede mevcut olmayan malların tespitinde, bu malların satılmış olduğundan hareketle;
gelir / kurumlar ve katma değer vergisi yönünden matrah farkları tespit edilmekte,
res'en tarhiyatlar yapılmakta,
vergi ziyaı / usulsüzlük cezaları uygulanmakta,
gecikme zamları hesaplanmaktadır.
4811 sayılı Vergi Barışı Kanununun 12 inci maddesi ile; gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan mallarının kayıtlarından çıkarılmak suretiyle, kayıtların fiili duruma uygun hale getirilmesine imkan tanınmıştır.
GETİRİLEN İMKAN
İşletmede bulunmayan mallar fiili duruma uygun hale gelecek; işletmenin kayıtlarından çıkarılacaktır.
Uygulanacak muhasebe kayıtları sonucu, bilanço kayıtlarında çarpıklıklar oluşmayacak; alınan çek, senet veya diğer değerler de kayıtlarda yer alma imkanına kavuşacaktır.
Maliye Bakanlığı 4811 sayılı Kanunun 12 inci maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin olarak, geçmişe yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulamayacaktır.
Yapılacak bir vergi incelemesinde işletme, kayıtları ile fiili durum arasındaki fark nedeniyle eleştiriye, (matrah farkı, ceza, gecikme zammı) muhatap olmayacaktır.
KANUNDAN FAYDALANMA ŞARTLARI
1- Fatura Düzenlenmesi
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer alıp da işletmelerinde bulunmayan mallar için, söz konusu malla aynı neviden olan malların gayri safi kar oranını dikkate alarak, fatura bedelini tespit edeceklerdir.
Mükellefler gayri safi kar oranını yasal kayıtlardan tespit edemedikleri takdirde, bağlı oldukları meslek odalarının belirleyeceği oranları dikkate alacaklardır.
Düzenlenecek faturalarda alıcıya ilişkin bilgiler yerine "4811 sayılı Kanunun 12 inci maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir." ibaresi yazılacaktır.
2- Fatura Düzenleme ve Kayıtlara Alma Süresi
Bu kapsamda düzenlenecek faturalar 31 Mayıs 2003 tarihine kadar düzenlenmiş ve kayıtlara alınmış olmalıdır.
3- Defter Kayıtları
Düzenlenen faturalar, normal satış kaydı gibi defter kayıtlarına alınacaktır.
Daha önce faturasız olarak satılmış olan malların karşılığı değerler,
- işletmenin hangi kaleminde artış yaratmışsa, yapılacak satış kaydında borçlu hesap olarak, bu kalemlere ait hesaplar (kasa, çek, senet, banka, vs)
- işletmeden ortaklar tarafından çekilmişse ortaklardan alacaklar hesabı
kullanılacaktır.
Meydana gelen artışın tespit edilememesi halinde, diğer olağandışı gider ve zararlar hesabı kullanılarak, bu tutar dönem matrahına ilave edilecektir.
4- Vergisel Sonuçlar
a) Gelir / Kurumlar Vergisi Yönünden
Düzenlenen faturalarda yer alan satış hasılatı ilgili dönem beyannamesine dahil edilerek, yıllık gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınacaktır.
b) Katma Değer Vergisi Yönünden
Satış faturalarında gösterilen ve kayıtlara intikal ettirilen katma değer vergileri ilgili dönemde beyan edilerek, ödenecektir.
4811 sayılı Kanunun 12 inci maddesinde "Yılı içerisinde ödenmesi gereken vergilerin, ödeme sürelerinde değişiklik yapmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir." ifadesi yer almakta olup; Müşavirliğimiz, Maliye Bakanlığının bu yetkisine ödenecek katma değer vergilerinin ödeme süreleri konusunda kullanacağı düşüncesindedir.
4811 sayılı Kanuna ilişkin 1 sayılı Genel Tebliğde "Maliye Bakanlığı'nın 4811 sayılı Kanunun 11 ve 12 inci maddelerinin uygulanmasına ilişkin olarak yapılan işlem ve bildirimlerin doğruluğunu inceleyebileceği" yönünde ifade yer almakta olup; Müşavirliğimiz, bu düzenlemenin kanunda yer almadığı, dolayısıyla kanuna uygun olmadığı görüşündedir.
Bilgilerinize sunulur.
Gaziantep, 11.03.2003
|
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ
Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.
|